Dünyamızda ekolojik yaşam sisteminde birçok canlı grubu yer almaktadır. Bunlar içerisinde de büyük rol oynayan ve birbirinden farklı birçok türü bulunan böcekler ise bu sistemin bir parçasıdır. Böcekler, yapısı gereği eklem bacaklılar sınıfında yer almaktadır. Böceklerin büyük bir kısmı yumurtlama yöntemi ile üremektedir. Çoğu böcek türü tek seferde birden fazla yumurtlama özelliğine sahip olmasından dolayı, böcekler kendi yaşam alanlarına uygun şartlarda kolayca üreyip hızlı bir şekilde nüfuslarını artırabilmektedirler. Bilinen ve karşılaşma olasılığımızın fazla olduğu böcek türleri ise şunlardır;
Hamam Böcekleri: Bilinen en eski böcek türü olmasıyla birlikte buzul devriminden itibaren fosil olarak izleri günümüze kadar ulaşmış ve genel olarak her yerde karşımıza çıkan böcek türüdür. Hamam böcekleri kendi aralarında da birçok farklı gruba ayrılmaktadır. Yaşadıkları yerlere ve görünümlerine göre isimlendirilmektedirler.
Sinekler: Dünya çapında en yaygın haşere türü olan sinekler genellikle sıcak ve nemli bölgelerde fazlasıyla görülmektedirler. Bilinen 120 binden fazla sinek türü bulunmaktadır. Ömürlerinin kısa olmasına rağmen sinekler hızlı bir şekilde üreyen böcek türlerinden birisidir. O kadar hızlı üremektedirler ki dişi sinekler tek seferde 100 yumurtaya kadar yavru bırakabilmektedirler. Sinekler tarih boyunca birçok hastalığın sebebi ve taşıyıcısı olarak bilinmektedir.
Güveler: Evlerimize sıklıkla karşılaşabileceğimiz ve karanlık, nemli yerlerde kolayca büyüyebilen güveler uçan böcekler arasında yer almaktadır.
Bitler: Birçok hastalığın taşıyıcısı olan bitler, gözle görülebilseler de en küçük böcek türleri arasında yer almaktadırlar. Birçok ortamda kolayca yaşayabilmelerinin yanında genellikler kuşların üzerinde yaşamaktadırlar.
Karıncalar: Koloni olarak yaşamanın örneklerinden birisi olan karınca türleri kendi arasında farklı isimlerle adlandırılmaktadırlar. Genellikle her kolonide bir kraliçe karınca bulunuyorken diğer karıncalar işçi olarak yaşamaktadırlar. Karıncalar türlerine göre vahşi olup, ısıran ve alerjik etkisi olan böcek türleridir.
Tahtakuruları: İnsan ve hayvanların açıkta bulunan derilerine yapışan küçük, kırmızımsa gövdeye sahip böceklerdir. Tahtakuruları genellikle evlerde yatak etrafında, yastık ve yatak başlıklarının kenarlarına saklanmaktadırlar. İnsan uykusunda ise insan derisine yapışarak kan ile ısınmaktadırlar.
Tahta Kurtları: Tahta zeminlerde bulunan ve yaşamlarını genellikle tahta mobilyalar üzerinde geçiren tahta kurtları yumurtalarını tahta üzerine açtıkları delikler içerisine yerleştirmektedirler. Mobilyaların çürümesine sebep olan tahta kurtları tek seferde 40 kadar yumurtayı mobilyalar üzerinde açtıkları yerlere yerleştirmektedirler.
Arılar: Dünya ekosisteminde oldukça büyük rol oynayan arılar kanatlı ve uçabilen böcekler arasında yer almaktadır. Arılar kendi aralarında birçok farklı türe ayrılmaktadır. Arılar da genel olarak karıncalar gibi koloni halinde yaşamaktadırlar ve her kovanda bir kraliçe arı bulunmaktadır.
Ev Böcekleri
Ev ortamında yaşayıp ve üreyebilen birçok böcek türü bulunmaktadır. Bu böcekler insan sağlığını olumsuz olarak etkilemesiyle birlikte eve, ev eşyalarına ve kişiye birçok zarar vermektedir. Böcekler evlere genellikle açık olan kısımlardan giriş yaparken evlerin temiz olmayan, karanlık ve nemli bölgelerinde yaşamlarını sürdürüp, yumurtalarını bırakarak üremektedirler. Evlerimizde karşımıza çıkabilecek böcekler ise şunlardır;
Alman Hamam Böceği
Amerikan Böceği
Oryantal Böceği
Kulağa Kaçan
Kene
Pire
Bit
Gümüş Böceği
Karınca
Arı
Örümcek
Mite
Danaburnu
Deri böceği (Tahta Kurusu)
Sümüklü Böcek
Akrep
Tahta Kurtları
Fare
Kırkayak
Evlerimizde yaşayabilecek ve kolayca üreyebilecek böcek türleridir.
Böceklerin Zararları
Böceklerin genel olarak doğal yaşam içerisinde ekosistem için yararları olsa da insanlar ve evler için genellikle zararları bulunmaktadır. Böceklerin insanlara ve çevreye verdikleri zararlar ise şunlardır;
- Alerjik insanlara dokundukları veya ısırdıkları zamanlarda, insanda ateş yükselmesi gibi birçok hastalığa sebep olabilirler.
- İnsan derisine yapışan ve ısıran böcekler iltihap oluşturabilir, çeşitli cilt hastalıklarına yol açabilir.
- Bit, pire ve uyuz gibi böcekler insanların kaşınmasına sebep oluyorken aynı zamanda ev eşyaları üzerinde yaşamlarını sürdürerek hem insan sağlığına olumsuz etki yaratıyorlar hem de ev eşyalarına zarar vermiş oluyorlar.
- Böcekler ev içerisinde dolaşarak salya, dışkı ve yumurtalarını evin çeşitli bölgelerine bıraktıkları için çeşitli hastalıklara yol açabilir ve kötü bakterilerin artmasına sebep olabilirler.
- Bazı böcekler, ev eşyalarına zarar vererek kullanılmaz hale getirmektedirler.
- Zehirli böcekler insanları soktuğu veya ısırdığı zamanlarda felç, hatta ölümle sonuçlanabilecek ciddi sorunlara yol açabilirler.
- Bitki gövdelerine, yapraklarına ve çiçeklerine zarar verebilirler.
- Evde evcil hayvanınız varsa eğer üzerine yapışarak kaşınmasına veya çeşitli hastalıklar geçirmesine sebep olabilirler.